Fiziksel güvenlik aslında çok yönlü bir konudur. En bariz sorun, makineleri fiziksel olarak güvence altına alabilmekle başlar. Ancak bunun ötesinde, binanıza erişimi kontrol etmek ve yangınlara nasıl müdahale edeceğinizi bilmek gibi konuları da düşünmek zorundayız. Bu noktada alarmlar ve kameralar gibi izleme sistemleri de fiziksel güvenliğin bir parçası olarak karşımıza gelmektedir.
Fiziksel Ekipman Güvenliği
Fiziksel güvenlik, binaya ve bina içindeki önemli / riskli odalara erişimi kontrol etmekle başlar. En temel düzeyde, sunucu odasında kilitli bir kapıya sahip olmak ilk adım olacaktır. Buna ek olarak, o odaya kimin erişimi olduğunu kontrol etmenin ve kontrol altında tutmanın bir prensip olarak belgelendirilmesi gerekmektedir.
Şiddetle tavsiye edilen bir yaklaşım, odaya kimin ne zaman girdiğini kaydeden bir giriş kimlik kartı veya şifre anahtarı kullanılan giriş sistemi kullanmaktır. Oda içerisinde pencere asla ve asla olmamalı eğer varsa, güçlendirilmiş koruma sistemleri ile donatılması gereklidir. Dışarıdan bir kişinin odanın içine girememiş olmasıyla birlikte içeriyi kolayca görmesi engellenmelidir. Oda içerisi, soğutma sistemine sahip, yangına karşı dayanıklı ve bir felakete karşı gerekli korumaların alınmış olması gerekir. Unutmamalıyız ki sunucu odasındaki bir yangın önemli bir felaket olarak karşımıza çıkacaktır.
Sunucu odası açıkçası güvenli bir anahtar öğedir, ancak tek öğe değildir. Yönlendiriciler veya anahtarlar binaya dağıtılmışsa, yetkisiz personel tarafından kolayca erişilemeyen yerlerde saklanmalıdır. Kilitli dolaplar bu ürünler için iyi bir konum sağlar. İş istasyonlarını masaya sabitlenmeleri için kilitlemek de yaygın bir uygulamadır. Bu, bu bilgisayarların çalınmasını önemli ölçüde zorlaştırır.
Esasen kendisi değerli veya değerli veri içeren herhangi bir cihaz fiziksel olarak korunmak zorundadır. Veri güvenliğini düşündüğümüzde mobil iş telefonlarını uzaktan silme yeteneği ile donatmak da yaygın bir uygulama haline geliyor. Bu şekilde çalınır veya kaybolurlarsa, yönetici telefondaki tüm verileri uzaktan silebilir.
Bina Erişimini Korumak
Ekipmanı sabitledikten sonra, binanın erişimini de kontrol etmelisiniz. Yaygın bir yöntem, çalışan kimliği girilmesini gerektiren kilitli bir kapıya veya engele sahip olmaktır. Bir giriş turnikesi, ofisinize kimlerin girip çıktığını izlemek için de iyi bir yoldur. Binaya fiziksel erişimi sağlamak için harcanan çaba, kurumun güvenlik ihtiyaçlarına bağlı olarak değişecektir. Bazı kurumlarda (PCI DSS gibi) bağlı olunan standartlar gereği bina çevresi tel örgü ile ve belirlenen yükseklikle kapatılması gerekebilir.
Bir mantrap, yüksek güvenlikli ortamlarda sıklıkla kullanılan bir güvenlik mekanizmasıdır. Bir mantrap, aralarında kısa bir koridor bulunan iki kapıdan oluşur. İkinci kapı, ilk kapı kapatılana kadar açılamaz. Bu sayede yetkili bir kişiyi güvenli bir kapıdan takip eden yetkisiz bir kişinin süreci olan girişi önleyebilir. Her kapının farklı bir kimlik doğrulama yöntemi kullanmasıyla güvenlik düzeyi daha da artırılabilir. Bazı durumlarda ilk kapı bir anahtar ve ikincisi bir şifre gerektirir. Bu iki faktörlü kimlik doğrulama sistemini bir davetsiz misafirin atlaması zor olacaktır.
Bina erişimini sağlamanın diğer yöntemleri arasında bir binanın dış alanları da yer alır. Örneğin, bir park yeri, bir kişinin çıkmak için her bir kontrol noktasında dönüş yapması gerektiği şekilde tasarlanabilir. Bu sayede bir hırsız veya davetsiz misafirin “hızlanmasını” önler ve birisinin plakasını not edebilmesini veya güvenlik görevlilerinin, suç işleyenleri kaçmadan önce yakalayabilmesini sağlar.
Çitler de önemlidir. Bir miktar yüksek olması şarttır. Yüksek güvenlikli ortamlar, akordeon teli kullanarak yüksek bir çit kullanabilir. Bu birçok kuruluş için uygun olmayabilir, ancak davetsiz misafirleri yavaşlatmak için bir bariyer yeterli olabilir.
Aydınlatma da önemlidir. Davetsiz misafirler genellikle farkedilme ve hatta yakalanma şansını azaltmak için karanlığa girmeyi tercih ederler. İyi aydınlatılmış bir dış bina, davetsiz misafirlerin gizlice girme amaçlarını engeller. Muhtemelen birçok perakende mağazasının kapandıktan sonra mağaza ışıklarını açık bıraktığını fark etmişsinizdir. Bu sayede polis memurlarının birisinin binada olup olmadığını kolayca anlaması amaçlanır.
Güvenlik İzleme
Günümüzde video kayıtlarını izleme daha uygun fiyatlı ve daha karmaşık hale gelmiştir. Gece görüş özelliğine sahip kameralar da dahil olmak üzere yüksek tanımlı video kameralara uygun fiyatlara ulaşabiliyoruz. Perakende mağazaları genellikle kameraları oldukça görünür alanlara yerleştirerek hırsızlık oranının azaldığını belirtir.
Kameraları tesisinizin içine veya çevresine yerleştirmek belirli noktaları düşünmeniz gerekir. İlk ve en önemlisi kameralar, izlemek istediğiniz alanları engelsiz bir şekilde görecek şekilde yerleştirilmesidir. Elbette ki tüm giriş ve çıkışlarda kamera izleme özelliği bulunmalıdır.
Ana iç koridorlarda, kritik alanların hemen dışında (yani sunucu odaları) ve muhtemelen binanızın çevresinde kameralar da kullanılır. Kameraların bir davetsiz misafir tarafından kolayca devre dışı bırakılmayacakları şekilde yerleştirilmesi gerekir. Genellikle bir kişinin kolayca ulaşmasını engelleyen bir yüksekliğe yerleştirilmesi zorunludur.
Diğer bir yandan yerleştirdiğiniz kamera türlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Yeterli harici aydınlatmaya sahip değilseniz, gece görüş özellikli kameralar önemlidir. Depolama için sinyallerini uzak bir yere ileten kameralar kullanabilirsiniz. Kamera beslemesini kullanmayı seçerseniz, bir kişinin iletilen sinyale kolayca müdahale etmemesi için sinyalin güvenli olduğundan emin olunmalıdır.
Yangından Korunma
Bir yangın felaketinde, sunucularınız ve diğer ekipmanlarınız büyük bir zarar görecek veya yok olacaktır. Tesisinizde yeterli yangın alarmı ve yangın söndürücü bulundurmak çok önemlidir. Yangın söndürücüler, ne tür yangın söndürdüklerine göre sınıflandırılır.
- A Sınıfı: Ahşap veya kağıt gibi sıradan yanıcı maddeler
- B Sınıf: Gres, yağ veya benzin gibi yanıcı sıvılar
- C Sınıfı: Elektrikli ekipmanlar
- D Sınıfı: Yanıcı metaller
Yangın söndürme sistemleri ise büyük ofis binalarında yaygındır.
Islak boru
- Her zaman su basıncı
- 165 derecede başlar
- Kışın donma yapabilir
- Boru kopmaları su baskınına neden olur
Kuru boru
- Boruda her zaman su olmaz
- Bilgisayar kurulumları için tercih edilir
- Clapper tarafından su tutulur
- Felaket anında borudan hava üflenir ve su akar.
Ön Eylem
- Genellikle bilgisayar odaları için önerilir
- Temelde kuru boru gibi çalışır
- Belirli bir sıcaklığa ulaşıldığında, boruya su girer, daha yüksek bir sıcaklığa ulaşıldığında su serbest bırakılır
Yangınları ele almak için bir plana sahip olmak önemlidir. Bütçe ve güvenlik gereksinimlerine bağlı olarak, planınız iyi yerleştirilmiş duman alarmları ve yangın söndürücü kadar basit olabilir veya itfaiyeyi otomatik olarak bildiren bir alarm sistemine sahip bir dizi yangın söndürme sistemi kullanılabilir.