Donanım ve Gömülü Sistemlerde Pentest
Donanım güvenliği genellikle göz ardı edilen ve neredeyse hiç öncelik verilmeyen bir unsurdur. Kurumların ana odak noktası genelde yazılım güvenliğidir. Ancak yazılım güvenliği kadar, donanımınızın da güvenli olmasını sağlamak kritik bir önem taşır.
Donanım sızma testleri, bir cihazdaki güvenlik açıklarını bulmak için donanım ara yüzlerinden ve iletişim kanallarından yararlanmayı içerir. Bu hizmetimiz gömülü cihazlarınızı ve donanımlarınızı güvence altına almanıza yardımcı olacaktır.
Kötü niyetli saldırganlar için fiziksel bir cihaza erişmek zor olsa da imkansız değildir. Ağınıza bağlı bir cihazın güvenliği ihlal edildiği takdirde, tüm sistemin güvenliği tehdit altındadır.
Uygulamalarınız ve işletim sistemleriniz siber saldırılara maruz kalabildiği gibi, donanımlarınız ve gömülü sistemlere de saldırı alabilir ve olası zafiyetler karşısında kötü niyetli kişilere karşı savunmasız durumdadır.
Donanım ve yazılım tabanlı ürün gruplarına dışarıdan ve içeriden gelebilecek olası saldırılara karşı önceden önlem almak ve risk değerlendirmesini gerçekleştirmek adına analizler gerçekleştirilmelidir. Bu analizler sızma testleri (pentest) hizmeti ile yapılabilir.
Bilgi kaynakları üzerindeki güvenlik kontrollerini gerçekleştirmek ve güvenlik etkinliğini sağlamak amacıyla donanım ve yazılım tabanlı ürün gruplarının minimum kontrolleri yapılmalıdır. Ürün testleri her bir ürünün yetkisiz erişim, kullanım, açıklama, bozulma, değişiklik ve risklerinin değerlendirilmesi de önem arz etmektedir.
Donanım Sızma Testleri Hizmeti
Donanım sızma testine (Pentest) tabi yazılım veya donanım gruplarına fiziksel ve ağ tabanlı güvenlik testleri gerçekleştirilmelidir. Bu aşamada olası bir saldırganın fiziksel olarak erişim sağladığı donanım veya ürün gruplarına ne gibi müdahalelerde bulunabileceği de analiz yapılarak kuruma raporlanmalıdır.
Fiyat Teklifi
Donanım sızma testlerinde fiziksel girişlerden gelebilecek olası saldırıların simülasyonu, fiziksel portların aktif veya pasif edilme özelliğinin test edilmesi, harici bir cihaz takıldığında alarm oluşturma özelliğinin test edilmesi önem arz etmektedir.
Donanım ve Gömülü Sistemler İçin Sızma Testleri Metadolojisi
Bilgi kaynakları üzerindeki güvenlik kontrollerini gerçekleştirmek ve güvenlik etkinliğini sağlamak amacıyla donanım ve yazılım tabanlı ürün gruplarının minimum kontrolleri bu evrede gerçekleştirilir. Ürün testleri her bir ürünün yetkisiz erişim, kullanım, açıklama, bozulma, değişiklik ve risklerinin değerlendirilmesi de yine bu aşamada gerçekleştirilir. Bilgi sistemlerini ve bu sistemlerin faaliyet gösterdiği ortamları temel olarak güçlendirmek için gerekli olan güvenlik kontrollerini sağlayarak, sistemlere katkıda bulunan bilgi güvenliği ve risk yönetimine daha bütünsel bir yaklaşım sunar.
Teste tabi tutulan donanım veya yazılım ürün gruplarının daha iyi anlaşılması amacıyla yetkili olarak gerçekleştirilen ve olası zafiyetler için gerekli en temel adım statik kod analizidir. Bu noktada donanım veya yazılım gruplarını ana kodu (firmware vb. gibi) analiz edilerek, zafiyete yol açabilecek durumlar incelenmektedir.
Donanım ve Gömülü Sistemler Sızma Testi
Donanım ve Gömülü Sistemler İçin Pentest Hizmeti Hakkında
Statik kod analizinin, dinamik kod analizinden farkı ise, kodun çalışıyor olmasıdır. Dinamik kod analizinde, donanım veya yazılım grupları çalışır halinde iken testler gerçekleştirilmektedir. Gelebilecek olası zafiyetler yine bu kısımda test edilmektedir.
Tersine mühendislik fazında ise donanımın veya yazılım ürün grupları üzerinde yer alan her kod, pragmatik analiz amacıyla parçalara ayrılarak, yeniden incelenmektedir. Güvenliği tehlikeye atabilecek zararlı kod parçaları incelenerek raporlanmaktadır. Tersine mühendislik testlerinden sonra ise donanım veya yazılım ürün grupları üzerinde yer alan kodlarda arka kapı analizi de gerçekleştirilmektedir.
Ağ tabanlı güvenlik testleri sırasında, donanım veya yazılım ürün grupları üzerinde yer alan servisler ve erişilebilen portlar, bilgi toplama fazı çerçevesinde incelenmektedir. Tespit edilen web servislerine, tüm API parametrelerine, Micro-servislere ve web arabirimine aşağıdaki kontroller gerçekleştirilmektedir.
Donanımsal güvenlik testi, USB veya kablosuz protokoller gibi açık işlevsellik ve girişlerin gözden geçirilmesini ve devre kartı aracılığıyla erişilebilen düşük seviyeli veri ve hata ayıklama arayüzlerinin keşfini de içerir. Ek olarak, donanımsal pentest, yazılım düzeyindeki güvenlik açıklarını keşfetmek için bellenim analizini içermektedir.
Bir güvenlik incelemesi, bellek veya şifreleme anahtarları gibi hassas verileri flash depolamadan veya bir veri yolundan geçerken çıkarmanın mümkün olup olmadığını belirleyebilir. Hedef cihazda çalışan yazılım içinde ayrıcalıklı erişim elde etmek veya doğrudan saldırganın kontrolü altında olmayan başka bir cihazı tehlikeye atmak için kullanılabilecek saldırı türleri kullanılır.
Donanım ve Gömülü Sistemler İçin Sızma Testi (Pentest) Hizmeti hakkında bilgi ve destek almak için uzmanlarımızla info@priviasecurity.com adresimizden iletişime geçebilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz.