Sanal Özel Ağlar olarak tanımlanan VPN, bir ağa güvenli bir şekilde uzaktan bağlanmanın en yaygın ve en güvenli yoludur. Bir VPN, uzak sistemleri veya kullanıcıları birbirine bağlamak için İnternet üzerinden özel bir ağ bağlantısı oluşturur. Özel bir bağlantı kullanmak yerine VPN sayesinde, uzak sistemden veya kullanıcıdan güvenli olan iç ağımıza Internet üzerinden yönlendirilen sanal bağlantıları kullanır. Güvenlik, tüm aktarımların şifrelenmesiyle sağlanmış olur.
VPN, uzak bir kullanıcının, tıpkı özel ağda yerelmiş gibi ağ erişimine sahip olmasına izin verir. Yani şirket dışında çalışırken veya mobil durumdayken, şirket içerisine dahil olarak, iç kaynakları güvenle kullanabilmenize olanak sağlar. Bu, kullanıcıyı yalnızca yerelmiş gibi ağa bağlamakla kalmaz, aynı zamanda bağlantıyı güvenli iletişim protokolleri kullanarak şifreler.
Pandemi süresince aşina hale geldiğimiz VPN, çoğu kuruluşun evden, seyahat eden veya mobil çalışan birçok çalışanın sisteme güvenle bağlanmasını sağlar.
Bu amaçları gerçekleştirmek için VPN’nin doğrudan bir ağ bağlantısı taklit etmesi gerekir. Bu durumda iki nokta arasında sanal bir ağ bağlantısı oluşturur. Gönderilen veriler şifrelenir ve sanal ağı internet üzerinden özel bir şirket ağı haline gelir. Noktadan noktaya bağlantıyı taklit etmek için veriler, hedefine ulaşırken yönlendirme bilgileri sağlayan bir başlık ile kapsüllenir veya sarılır.
VPN Nedir, Güvenliği Nasıl Sağlanır?
VPN, ek bir teknoloji veya doğrudan kablolama gerektirmez. Sanal bir özel ağ olarak kullanılır. Yani güvenli bir bağlantı sağlamak için mevcut bağlantıları kullanabilir. Çoğu durumda normal İnternet bağlantıları üzerinden çalışanlar kurum ağına güvenli bir bağlantı sağlar.
VPN teknolojilerinde bir bilgisayarı diğerine bağlamak için çeşitli yöntemler kullanılır. Günümüz dünyasıdna kablo modemler, hücresel cihazlar ve diğer mekanizmalar VPN teknolojilerine adapte edilmiş bir şekilde karşımıza gelir.
İnternete bağlanırken birçok teknoloji kullanırız ve bu teknolojilerin büyük bir kısmı güvensizdir. Gönderilen veya alınan tüm veriler şifrelenmez ve araya giren bir kişi verileri yakalamak ve görüntülemek için paket dinleyicisi kullanabilir. Ayrıca, her iki tarafın da kimliği her zaman doğrulanmaz. Bu durum, kimlere gerçekten veri gönderdiğinizi veya kimlerden veri aldığınızdan tamamen emin olamayacağınız anlamına gelir. VPN teknolojileri ise her zaman bu sorunlara özel bir çözüm sağlar.
Bireysel uzak kullanıcılar VPN teknolojisini yasaklı sitelere girmek için kullansalar da, VPN’in asıl amacı bu değildir. Birçok büyük kuruluşun çeşitli yerlerde ofisleri vardır. Bu tür kuruluşlar şube ve ofisleri için güvenilir ve güvenli bağlantı sağlamak zorundadır.
VPN güvenliği sağlanırken, kullanıcı verilerini iletmek için özel bir tünel oluşturur ve verileri şifreli bir şekilde bu tünel üzerinden gönderir. Böylece iletilen veriler, internet servis sağlayıcısı ve saldırganlara karşı korunur. Şifreleme işlemi, sadece cihaz ve VPN sunucusu tarafından bilinen bir şifreleme anahtarı kullanılarak gerçekleşir.