Microsoft Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri gizli verilerin kaybını önlemek için şifreleme araçları sunmaktadır. Disk şifreleme de bunlardan biridir. Disk şifreleme işletim sistemi içerisindeki bilgiyi dışarıdan gelebilecek saldırılara ve kimliği doğrulanmamış kişilere karşı okunmaz bir hale dönüştüren bir şifreleme teknolojidir. Disk şifreleme işletim sistemlerinin varsayılan özellikleri olduğu gibi üçüncü parti disk şifreleme yazılımları ile de uygulanabilir. Aynı zamanda sistem diskinin herhangi bir bölümüne erişim sağlanan her bir bit veriyi şifreleyen teknolojiler gizliliğimiz ve güvenliğimiz için üretilmiştir.
Günümüz teknoloji dünyasında sadece sistem diskleri değil, USB cihazlarından depolama ürünlerine kadar birçok alanda disk şifrelemesi kullanılmaktadır.
Encrypting File System (EFS) Nedir?
Dosya Sistemi Şifrelemesi olarak adlandırılan (EFS) diske yetkisiz erişimi engelleyen bir uygulamadır. Microsoft Windows işletim sisteminin kullandığı bir şifreleme türüdür. NTFS’nin 3.0 sürümü ile karşımıza gelen bu teknoloji, dosya sistemi düzeyinde şifreleme sağlayan bir özelliktir. Dosyalar yalnızca kullanıcı hesabınızı kullanarak bilgisayarda oturum açtığınızda okunabilir.
EFS’yi tek tek dosyaları ve tüm sürücüleri şifrelemek için de kullanabilirsiniz. Elbette ki iyi bir güvenlik ve gizlilik için tek tek dosyaları şifrelemek yerine klasörlerin veya sürücülerin tamamen şifrelenmesi her zaman doğru bir hareket olacaktır. Bir klasörü veya sürücüyü şifrelediğinizde, disk içerisindeki tüm dosyalar da şifrelenir. Doğal olarak şifrelenmiş diskte veya klasörde oluşturulan yeni dosyalar da otomatik olarak şifrelenir. Bu da gizliliği üst düzeyde tutar.
Bitlocker Nedir?
BitLocker Sürücü Şifrelemesi, tüm sabit sürücüyü şifreleyerek net bir koruma katmanı sağlar. Microsoft Windows İşletim Sistemlerinde kullanılır. Bu şifrelemeyi Güvenilen Platform Modülünde (TPM) adını verdiğimiz anakart üzerindeki bir çipte depolanan (bazı durumlarda yazılımsal) bir anahtara bağlayarak, sabit disk çalındığında ve başka bir bilgisayara yerleştirildiğinde verilerin erişilme riskini azaltır. Böyle bir senaryoda hırsız alternatif bir işletim sistemine önyükleme yapar ve çalınan sürücüden veya bilgisayardan veri almaya çalışabilir.
BitLocker To Go, BitLocker şifrelemesini USB flash sürücüler gibi çıkarılabilir disklere de sunabilir.
Linux işletim sistemi ise sabit diskler veya çıkarılabilir medya gibi fiziksel aygıtlardaki verileri korumak için bir dizi şifreleme tekniği sunar. Bu teknik Linux Birleştirilmiş Anahtar Kurulumu (LUKS) adı verilen bir teknolojidir. Bu sayede Linux bölümlerinin şifrelenmesine olanak sağlanır.
Linux Unified Key Setup (LUKS) Nedir?
LUKS kullanarak, çıkarılabilir depolama birimindeki veya bilgisayar disk sürücüsünde bulunan verileri korumak için uygun olan ve aygıtının tamamını şifreleyebilen bir teknolojidir. LUKS, mevcut aygıt eşleyici çekirdek alt sistemini kullanır ve sözlük saldırılarına karşı koruma için güçlüdür.
LUKS (Linux Unified Key Setup) Linux işletim sistemlerinde sabit disk şifrelemesi için tasarlanmış bir standart olarak karşımıza gelir. LUKS, çeşitli dağıtımlar arasında uyumluluğu da sağlar. LUKS gerekli tüm konfigürasyon bilgilerini bölüm başlığında saklar, bu da verilerin eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde taşınmasını kolaylaştırmaktadır.
Elbette ki MAC cihazlarda her zaman güvenlik ön planda tutulmuştur. MAC bilgisayarlar için de şifreleme teknolojileri bulunmaktadır. FileVault, Mac cihazların en önemli tam disk koruma uygulamalarından biridir.
Mac İçin FileVault Nedir?
FileVault MAC işletim sistemlerinde tam disk şifreleme sağlar. Başlangıç diskinizdeki bilgilere yetkisiz erişimi önlemek için kullanılan bir disk şifreleme teknolojisidir. MAC cihazları için üretilen bu teknoloji hassas verilerin gizliliği için ideal yöntemlerden biridir. Filevault, bilgisayarınızın tüm içeriğini şifreler, böylece bilgisayarınızın kaybolması, çalınması veya hasar görmesi durumunda verilerin gizliliği ön planda tutulur.